Sabtu, 28 November 2009


SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

Isnin, 19 Oktober 2009

Sekitar Majlis Perkahwinan Riza

Kenduri Perkahwinan Riza pada 17/10/09




Hadirin sebelah wanita



abg ulai ngan abg anik setelah kekenyangan


hadirin sebelah lelaki


sebelum balik berehat hap kat umah abg anik

Khamis, 3 September 2009

Berpuasa di Pattaya Thailand

Sesekali berjalan negara org












Ahad, 30 Ogos 2009

Sekitar Majlis Tahlil Mak Abah

Sedekahkan Al-Fatihah untuk Mak dan Abah


Kak Aat ngan Kak Galoh suka sgt time tahlil ni
Jiran sekitar yang sudi datang membantu ngan meng..............
Abg Amad tgh potong ayam sambil telan apa yg dipotong
Chef hari ini Zool Ihsan
Sarapan pagi sambil sambut birthday




Lambat sgt nk potong kek, bg je kat K.Galoh



Selasa, 21 Julai 2009

Hantar Menantu

Abg Amad minta untuk menghantar kak ana kerumah lelaki pada 26/7/09 ni,
mana2 adik beradik yg free boleh la sesama kita konvoi kenduri ka baning ni,
masalahnya tempat aku pun x tau
kita tunggu je la reramai kat Johan Setia

Ahad, 19 Julai 2009

Musim Buah2an

Yayah pesan
buah manggis langsat duku durian rambutan betik pulasan rambai sawit tengah masak kat Kemahal
So kepada sesiapa yg ada free tu balik la Kemahal dan aku kirim tolong gunikan utk aku
he he he

Rabu, 8 Julai 2009

Tahlil Mak Abah

Insyaallah yayah nak buat tahlil mak abah pada
1.8.09
so minta semua adik beradik dpt balik sg kemahal
utk memeriahkan lg majlis tahlil ini

Isnin, 22 Jun 2009

Tip semasa utk ahli keluarga

Menghapuskan lipas di rumah

anuarani

Membunuh lipas dengan cara yang tidak bijak:
Memijak atau memukul lipas dgn kasut atau suratkhabar atau penyapu.
Lipas betina ada ribuan telur halus dalam perutnya. Telur ini tidak pecah kerana sangat kuat. Ia akan bertaburan merata-rata tempat. Jika dah terbuat jugak, pastikan tempat terbenyeknya lipas itu dibersihkan dan di-lap betul-betul dgn air dan sabun.

Membunuh lipas dgn cara natural tanpa insecticide dan tanpa racun:
Sediakan bottle yang ada kepala spray. Masukkan air yang telah dicampurkan dengan sabun mandi. Bila nampak aje lipas, spray ke atasnya. Lipas akan mati cepat sebab tidak dapat bernafas kerana ia bernafas dari kulit kepala sehingga ke kulit badan. Air dan sabun akan menutup lubang nafas mereka.
Dapatlah jimat duit sikit daripada dok memperkayakan pembuat Baygon dan Ridsect. Gunakan duit tu untuk bersedekah.

Memerangkap lipas dgn cara natural tanpa insecticide dan tanpa racun:
Sediakan botol kaca yang terbuka mulutnya seperti botol jam dan madu. Letakkan sedikit serbok kopi atau koko dalam botol.
Letak berhampiran dinding atau tempat yang biasa nampak lipas. Biasanya lipas boleh panjat masuk botol tapi tak dapat nak keluar.
Bila dah terperangkap, spay dgn air sabun.

Mengurangkan peluang lipas cari makan dan bertelur:
MENJAGA KEBERSIHAN ADALAH SEBAHAGIAN DARIPADA IMAN.
Jangan biarkan sampah sarap di rumah
Selalu cuci bilik air
Sinki rumah perlu sentiasa bersih, di dalam, di bawah dan sekelilingnya
Buang baju buruk, kasut buruk, buku buruk dan kertas buruk. Lipas suka makan kertas
Seperti nasihat Nabi, makan perlu alas supaya makanan tidak bertaburan ke atas lantai.
Seperti nasihat Nabi, makan biar beradab, iaitu sedang duduk. Kalau biar anak-anak makan nasi atau biskut atau cokelat merata-rata rumah sambil berjalan atau berlari atau berpindah-pindah, memanglah nak jemput lipas, kuman, cacing dan macam-macam lagi.
2 atau 3 minggu sekali, angkat pakaian keluar dari almari dan bersihkan dgn vacuum. Juga buat yang sama di dalam laci-laci di rumah.
Jangan biarkan pakaian kotor di belakang pintu atau sangkut di sana-sini. Terus masukkan dalam bakul standby utk basuh. Lipas seronok bau peluh.
Jangan simpan pasu bunga palsu atau bunga betul dalam rumah. Hiasi rumah tanpa kedua-dua ini.

Mengurangkan lebuhraya lipas
Tutup retakan atau rekahan di dinding atau di lantai atau tingkap dgn silicon atau kapur.
Pastikan lubang saluran air kumbahan tertutup dgn grill yang rapat.
Begitu juga di ceiling.

Jika lipas merangkak-rangkak dan berterbangan macam filem ngeri Omputih, maka terpaksalah menggunakan racun untuk mengurangkannya.
Buat racun buatan sendiri yang tidak sebahaya spray insecticide baygon, ridsect dan sebagainya. Namun racun buatan sendiri ini tetap berbahaya, maka jauhkan daripada kanak-kanak.
Bahan-bahan untuk racun buatan sendiri:
Satu bahagian serbuk borik acid ( ini yang pembuat mee kuning dok kasik kita makan tu walaupun dah diharamkan oleh kerajaan )
Dua bahagian tepung gandum
Satu bahagian koko
Gaulkan dan letak di di dalam kotak kertas yang kecil. Jangan terhidu tau. Sebelum start process, ikat sapu tangan atau singlet kat muka supaya hidung tertutup.
Letakkan di tempat-tempat gelap seperti bawah kabinet dapur dan belakang almari dan sebagainya.
BASUH TANGAN ANDA !!!!!!!!
Bahan-bahan ini menarik perhatian lipas. Lipas makan dan suapkan pula pada anak-anaknya yang dok lepak dalam telur warna cokelat. Anak-anaknya akan mati dan tak sempat membesar dan membiak.

Semoga info ini membawa manfaat pada yang mempunyai masalah lipas.

Ahad, 14 Jun 2009

Slide show

Nk buat gmbr secara slide shoe kena masuk kat photobucket.com
kena register dulu
pastu upload segala gmbr yg nk di slidekan
tekan slide show select gmbr
tekan share pd lambang blog
tulis email ngan password
alamat blog
apalagi tekan post

Selamat Tinggal Grand Continental, Langkawi..tahun dpn jumpa lg!!InsyaAllah..


Tension Menunggu

Semua orang dah sampai kat jeti acik Hendon ngan Acik Men masih bersantai kat R&R Gurun... Panassss!!!!!!

Sabtu, 13 Jun 2009

Jalan2 cari makan

td kita org g survey ke INTEC tmpt kak anis n farah nak daftar 28hb Jun..hujanlak..so kita org lepak kt mamak bistro dpn asrama melantak beriani khasmir..perghhh power giler

Seronoknya D'Langkawi




video video

Pengomen

Tolong bg email sesapa yg nk menulis dlm blog ni
acik nk list-up pembloger family hj jerka'asi ni

mari sesama kita memeriahkan lg laman family ni

Lg pengambaran Familyday Langkawi





video video

How to create posting

Hamdi
ko login guna email wkd471@yahoo.com.my dan passwordnya 471471471
tekan new post and apa lg upload la segala gambar video yg ada

SELAMAT MENCUBA

tentang comment ko, acik dah release

Selasa, 9 Jun 2009

4th Family Day

Alhamdulillah
Segalanya selamat dlm menjayakan kali ke 4 familyday kali ini


video

video


video video

video video

video video

video video

video video

video video

video video

Sabtu, 9 Mei 2009

Tak kesampaian

Hasrat nak jumpa kak tiri aku nampaknya x kesampaian coz k.enor pada tarikh yg sama terpaksa ke Kelantan kerana anak dia mewakili negeri Johor dlm pertandingan badminton.

Apa nk buat, rezeki x der

Jumaat, 8 Mei 2009

Untuk Mu Ibu


Dipetik dari email yang diterima...



Orang kata aku lahir dari perut mak..
(bukan org kata...memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ...mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan ....mak
Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emakku

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”

Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. mak ingat kat aku

Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang
untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya........

Tapi kalau mak sudah tiada..........
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....


Berapa ramai yang sanggupmenyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggupmencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggupmengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggupmembersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggupmembuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggupberhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yangsembahyang JENAZAH ibunya......
Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam
di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu
segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh
si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:
1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00
Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu
berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis
sesuatu di belakang kertas yang sama.
1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu.
Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,
"Saya Sayangkan Ibu".Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah
Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.
“SELAMAT HARI IBU”

Ahad, 3 Mei 2009

sorot kembali





1.5.09

Bintang 3 generasi Ditemui

Penemuan terbaru "bintang 3 generasi" (Globular Cluster NGC 2808) oleh teleskop angkasa lepas Hubble telah berjaya merungkai satu lagi misteri cakerawala dan sekaligus menghapuskan teori bahawa bintang di dalam sesuatu sistem terbentuk pada tempoh waktu yang sama. Penemuan terkini ini juga telah menguatkan lagi bahawa cakerawala ini "hidup" dan sentiasa berkembang mengikut kadar yang belum diketahui manusia.

kumpulan Globular Cluster NGC 2808 yang berusia sekitar 12.5 billion tahun dan merupakan sistem kumpulan bintang terbesar di cakerawala

Image: NASA/ESA/A Sarajedini (Uni.Of Florida)/G Piotto (Uni.Of Padua)



Pakar-pakar astronomi, dengan bantuan Advance Camera for Surveys (ACS) yang terdapat pada teleskop Hubble, telah berjaya mengukur warna dan kecerahan bintang-bintang di dalam cluster berkenaan. Analisa yang dilakukan mendapati, siri bintang 3 generasi ini lahir sekitar 200 juta tahun lampau, dan terletak di dalam satu sistem besar yang berusia sekitar 12.5 billion tahun.

NGC 2808, dianggarkan mengandungi lebih sejuta bintang dan dikatakan antara sistem bintang yang terbesar di cakerawala yang berjaya dikenalpasti setakat ini.

Bagaimana sistem ini mempunyai 3 generasi bintang di dalam satu sistem yang sama?
Pakar-pakar astronomi berpendapat, kombinasi daya graviti antara jutaan bintang-bintang di dalam sistem ini adalah terlalu kuat, sehingga mampu "memegang" semua unsur-unsur gas (seperti helium yang terhasil daripada letusan-letusan bintang yang mati di dalam sistem ini sendiri) yang diperlukan utk kelahiran sebuah bintang baru.


3 Generasi bintang di Globular Cluster NGC 2808

30.4.09

Ghostly Ring of Dark Matter! will Milky Way have one?

A distant galaxy cluster has yielded tantalising evidence of dark matter in the form of a gigantic ring that surrounds the clusters.

Although dark matter canot be see directly with our naked eyes, its present can be detect because its gravity bends and magnifies the light coming from more distant objects - a phenomenon known as gravitational lensing. By measuring the amount by which the more distant lights has been "lensed" and distorted, the team os astronomers using the Hubble Space Telescope were able to infer how much dark matter were present. they found it was in a ring around the cluster ZwC10024+1652, five billion light years away.

A composition image of the galaxy cluster ZwC10024+1652 with the inferred invisible dark matter added as the blue ring

Image: NASA/ESA/M J Jee and H Ford (John Hopkins University)



Curious about the ring?
Well, the curious ring shape can be explained by the collision between this cluster and another smaller cluster which happened about 2 billion years ago. This is the second example of dark matter being found around galaxy clusters. The first instance was the Bullet Cluster, found in October 2006.

Our Milky Way galaxy also in future, as predicted by astronomers will collide with Andromeda, which located about 2 billion light years from us today. The Andromeda is move toward us, with average speed of 500,000 km/s. And, if its really happend, it will be the end of both galaxy, and soon, a new galaxy will slowly born from the collision.

The Sun Approaching Solar Maximum

Helium gas caught in the sun's atmosphere may be responsible for the enormous solar explosions known as Coronal Mass Ejections (CMEs). Scientist from the Loas Alamos National Lab, used NASA's Wind spacecraft to make over 2.5 million measurements of the Sun over a decade of observation. It is believe that heliumgas builds up in the solar atmosphere, the corona. yet the solar wind, a constant stream of charged particles emanating from the sun isn't strong enough to completely eject the helium into space so it gradually accumulates until it is violently thrown off in a spectacular CME.


The Solar-Observing SOHO spacecraft.

The discovery of oscillations in the Sun provides a way to study the Sun's insides.

Image: SMM (IAC)



CMEs are some of the most violent and powerfull explosions on the Sun and, although they are not well understood, they seem to greatly affect solar wind speeds. Observations of these explosions show that the amounts of helium present in their ejections are around 5-10 times the abundances seen in the normal solar wind that is expelled continuously from the Sun.

But, scientist don't yet understand a most basic aspect of the solar wind: how exactly does material in the solar corona accelarate to the solar wind speeds of between 960,000 and 1.6 million kilometres per hour???

Scientists are also uncovering more about the very centre of the Sun after 30 years searching for elusive oscillations deep within the Sun. Now, new observations with the Global Oscillation at Low Frequency (GOLF) instrument in the Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) may ahve detected the "telltale" ripples created by collisions between dense gas and gaseous material falling deeper into the Sun. These ripples, known as "g-modes", can tell us a great deal about the solar interior and the Sun's core. Also imprinted on these oscillations is information about the conditions in which the Sun formed and the rotation of the ancient cloud of gas that spawned it.

Below are  series pix of the Sun's, from the Solar and Heliospheric Observatory (SOHO), Extreme Ultraviolet Imaging Telescope. Thanks to my great buddy, Ezza from space agency, for sharing this superb pics with me...


The Sun in early 1990s
Image: SOHO - Extreme Ultraviolet Imaging Telescope

Image of the Sun in summer 2000
Image: SOHO - Extreme Ultraviolet Imaging Telescope

Image of the Sun in January 2009
Image: SOHO - Extreme Ultraviolet Imaging Telescope


The Sun's activities are so active...and will be more active within this few years. It is belive that the Sun will reach it solar activity in the year 2012, causing a huge magnetic storm in a history of mankind.

EMERGENCY ALERT NOW ON STAGE 5

Guys....

The World Health Organization (WHO) has raised the swine flu pandemic alert level to PHASE 5 - just one step below the highest level. The decision comes as the number of countries with confirmed cases rises to at least 10, with 1 death in the United States of America. 

The increase to level 5 indicates that there is sustained human-to-human transmission in communities in different geographical locations.

29.4.09

Nuffnang; Star Trek Movie contest

Nuffnang; Star Trek Movie contest




Star Trek...The Star Trek is a science fiction television series created by Gene Roddenberry that aired from September 8, 1966 to September 2, 1969. Though the original series was titled simply Star Trek, it has acquired the retronym Star Trek: The Original Series (ST:TOS or TOS) to distinguish it from the spinoffs that followed, and from the Star Trek universe or franchise they comprise. Set in the 23rd century, the original Star Trek follows the adventures of the starship Enterprise and its crew, led by Captain James T. Kirk (William Shatner), his First Officer Mr. Spock (Leonard Nimoy), and his Chief Medical Officer Leonard McCoy (DeForest Kelley). William Shatner's voice-over introduction during each episode's opening credits stated the starship's purpose...
Cast:
John Cho - Hikaru Sulu
Ben Cross - Sarek
Bruce Greenwood - Capt. Christopher Pike
Simon Pegg - Scotty
Chris Pine - James T. Kirk
Zachary Quinto - Spock
Winona Ryder - Amanda Grayson
Zoe Saldana - Nyota Uhura
Karl Urban - Dr. Leonard "Bones" McCoy
Anton Yelchin - Pavel Chekov
Eric Bana - Nero
Leonard Nimoy - Old Spock


I wanna watch the movie because, I'M A DIE HARD FAN OF STAR TREK....i do have all 7 season of Star Trek series and fell in love with Capt Jonathan Archer, Capt. Katherine Janeway and lotta others...hahaha. its a must die movie for me, as i've spent most of my free time wathing all the 7 seasons again and again.....

My Priceless Star Trek Collections


so guys...what are you waiting for
CATCH STAR TREK ON CINEMA ON MAY 7

H1N1 (SWINE FLU) EMERGENCY ALERT - LEVEL 4

Malaysians....

Do alert that the swine flu (H1N1) virus are suspected to arrived in our neighbour countries, Singapore , Thailand and Indonesia. 

The World health organization (WHO) raised the worlwide pandemic alert level to PHASE 4. A Phase 4 alert is characterized by confirmed person-to-person spread of a new influenza virus able to cause “community-level” outbreaks.” The increase in the pandemic alert phase indicates that the likelihood of a pandemic has increased.

What you can do to stay healthy??

please....

  1. Cover your nose and mouth with a tissue when you cough or sneeze. Throw the tissue in the trash after you use it.
  2. Wash your hands often with soap and water, especially after you cough or sneeze. Alcohol-based hands cleaners are also effective.
  3. Avoid touching your eyes, nose or mouth. Germs spread that way.

Avoid close contact with sick people. Influenza is thought to spread mainly person-to-person through coughing or sneezing of infected people.  If you get sick, MOH recommends that you stay home from work or school and limit contact with others to keep from infecting them.

28.4.09

Eta Aquarids Meteor Shower on May 5 & 6

The Eta Aquarids are a light shower, usually producing about 10 meteors per hour at their peak. The shower's peak will occur on May 5 & 6, however viewing should be good on any morning from May 4 - 7. This year, a waxing gibbous moon will hide all but the brightest meteors. The radiant point for this shower will be in the constellation Aquarius. Best viewing is usually to the east after midnight.

Location of the Eta Aquarids
For Northern Hemisphere Observers

Location of the Eta Aquarids
For Southern Hemisphere Observers

The eta Aquarids are flakes of dust from Halley's Comet, which last visited Earth in 1986. Although the comet is now far away, beyond the orbit of Uranus, it left behind a stream of dust. Earth passes through the stream twice a year in May and October. In May we have the eta Aquarid meteor shower, in October the Orionids. Both are caused by Halley's Comet.

The eta Aquarids are named after a 4th-magnitude star in the constellation Aquarius. The star has nothing to do with the meteor shower except that, coincidentally, meteors appear to emerge from a point nearby. Eta Aquarii is 156 light years from Earth and 44 times more luminous than the Sun. Eta Aquarid meteoroids hit Earth's atmosphere traveling 66 km/s.

So, dont forget to look east before sunrise on May 5 & 6 (><)